Bezienswaardigheden en het centrum van Torremolinos | oude stad en meer

Het oude centrum van Torremolinos is anders dan de meeste steden in Spanje. Omdat in Torremolinos zo'n nadruk lig op toerisme zijn er helaas weinig authentieke plekjes te vinden in de stad. Toch zijn er nog een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden in Torremolinos.

Torremolinos centrum, bezienswaardigheden en meer

Hoewel er door de vele restaurants en winkels voor toeristen weinig authentieks over is in Torremolinos, is er echter wel een leuke route die je kunt volgen om toch zoveel mogelijk van het oude centrum van Torremolinos mee te krijgen. Deze gaat over de grote winkelstraat van Torremolinos, bij het strand, bij El Calvario (de meest authentieke wijk) en over Punta de Torremolinos.

Je kunt in 1 dag makkelijk het centrum van Torremolinos verkennen, en daarmee alle bezienswaardigheden aftikken. Het is natuurlijk wel leuk om na de vakantie in Torremolinos te kunnen vertellen hoe het centrum er eigenlijk uit zag, en wat de sfeer in het oude centrum was!

Voor alle bezienswaardigheden in Torremolinos heb je ongeveer 1 dag nodig. Alle hotspots en must-see's liggen namelijk redelijk dichtbij het strand en het centrum van Torremolinos waardoor je niet veel tijd kwijt bent met het reizen ernaartoe. Het is wel aan te raden om ook eens naar steden in de buurt te reizen, zoals Málaga.

Een overzicht van de bezienswaardigheden van Torremolinos vind je op deze pagina. Eigenlijk hoort hier de markt van Torremolinos ook nog bij. Deze is iedere donderdag. Behalve de standaard winkelstraten (calle San Miguel), boulevards (incl. Punta de Torremolinos) en wijkjes (Calvario en Carihuela), zijn de drie hoofdbezienswaardigheden toch wel Casa de los Navajas, Torre del Pimentel en Parque la Batería. Ontdek hieronder alles over de bezienswaardigheden van Torremolinos.

Winkelen in calle San Miguel

Calle San Miguel is een van de bekendste straten in het centrum van Torremolinos. De straat staat ook wel bekend als shoppingstraat. Het doorkruist het oudste deel van het centrum van Torremolinos en je kunt er dus prima winkelen. Er zijn juweliers, er is een Primor, je kunt er veel souvenirs kopen en natuurlijk zijn er ook kledingwinkels met de laatste mode. Er is ook een Pull&Bear. Een van de mooie dingen van calle San Miguel in het centrum van Torremolinos is dat de straat autovrij is. Hoewel calle San Miguel  (2e foto) de naam heeft, is avenida Palma de Mallorca in Torremolinos (1e foto) ook een leuke winkelstraat. Misschien iets minder winkels maar wel meer terrasjes en een stuk rustiger!

Richting de zee loop je zo Calle Santos Arcángeles in. Deze straat ligt in het verlengde van calle San Miguel. Aan het einde van dit straatje staat Iglesia de San Miguel, aan plaza de San Miguel. Deze kerk is gebouwd rond de 18e eeuw. De kerk is gebouwd in typerende Andalusische stijl; in het wit met ronde vormen.

Torre del Pimentel

Het woord Torremolinos is opgebouwd uit 2 woorden; Torre en Molinos. In het Spaans betekent Torremolinos eigenlijk toren en molens. Vroeger stonden er veel windmolens in het gebied. Deze toren is de reden van de naam Torremolinos, de toren stond tot de 16e eeuw namelijk bekend als de 'Torre de los Molinos'. Het is een symbool van de stad geworden.

Torre del Pimentel staat aan het einde van calle San Miguel. De toren staat aan de voet van een trap, heel dichtbij de zee. Na de 16e eeuw heeft deze toren de naam Torre del Pimentel gekregen.

De toren werd door de Nazari dynastie in de 14e eeuw gebouwd. Dit was een berbers volk binnen het islamitische Moorse rijk. De 12-meter hoge toren was een verdedigingswerk tegen aanvallen vanuit de zee. De toren staat vlakbij het strand wat tegenwoordig bekend staat als het strand van Bajondillo. Met een mooie trap staan het strand en de Torre del Pimentel met elkaar in verbinding.

Casa de los Navajas

Casa de los Navajas is een erg mooi huis dat vorige eeuw met uitzicht op het strand werd gebouwd. Omstreeks 1925 is dit huis gebouwd door de familie van Antonio Navajas. Hij kwam uit een familie die de rijkdom uit de export van suikerriet had gemaakt. Rond 1925 werd casa de los Navajas gebouwd voor de familie. De architectuur kan de neo-Mozarabische stijl genoemd worden.

Dit gebouw is een van de authentieke dingen Torremolinos. Het gebouw is gratis te bezoeken, iedere dag van 11:00 - 14:00 en van 18:00 - 20:00. Er zijn gratis rondleidingen. Je hebt vanaf het terras een geweldig uitzicht over onder andere het strand van Bajondillo.

Punta de Torremolinos

Mocht je een typische Torremolinos zon zee en strand vakantie doen, dan kom je ook vanzelf langs Punta de Torremolinos. Dit is namelijk de rots tussen strand Bajondillo en strand Carihuela. De boulevards achter de rots zijn zeker het bezoeken waard, net als de stranden zelf. Punta de Torremolios zelf was ooit een deel van de kustverdediging van Torremolinos. Tegenwoordig is het gewoon vooral een mooie rots. In de omgeving van de rots lopen een aantal katten rond. Dit is in de loop der tijd een grappige attractie geworden.

calvario wijk in torremolinos

De wijk El Calvario

El Calvario, of kortweg Calvario, is een wijk in Torremolinos. Het ligt aan de andere kant van de treinrails, aan de andere kant van het treinstation van Torremolinos.

In het Spaans betekent 'Calvario' ook wel 'kruisweg' of 'Golgotha', een wijk in Jeruzalem. Waarschijnlijk is dit gedaan naar regelgeving van de dictator Franco, die vond dat de wijken een naam moesten krijgen van Bijbelse oorsprong. Tegenwoordig wordt Calvario niet veel meer gebruikt, echter weten de bewoners van Torremolinos precies over welk deel je het hebt, als je het over El Calvario hebt.

Hoewel de wijk door sommige toeristenblaadjes wordt gezien als een authentieke wijk, vinden wij het gewoon een wijk vol met auto's en residentiële gebouwen. Veel is er voor toeristen niet te doen. Wil je eens in een typisch Spaanse wijk rondlopen, dan is dit wel een wijk waar je moet zijn. Er zijn wat barretjes waar je iets kunt drinken.

Parque la Batería

Parque la Batería is een park dat niet echt in het centrum ligt van Torremolinos. Vanaf het strand van Carihuela kun je in ongeveer 20 minuten dit park lopend bereiken. Hoewel het terrein ernaartoe niet vlak genoemd mag worden, is het voor redelijk fitte mensen prima te doen. Er komt geen klimmen aan te pas, het is een pad over de weg (met asfalt, waar auto's ook mogen rijden). Eenmaal aangekomen kun je je er prima een paar uur vermaken. Het park is vaak erg rustig in vergelijking met de stranden. Je kunt er leuk picknicken, of gewoon rustig rondlopen en bijvoorbeeld een boekje lezen op een van de vele bankjes. Er is ook een uitkijktoren waar je een geweldig uitzicht hebt op de kust van Torremolinos.

parque la bateria in torremolinos